red orange yellow green pink blue

Zima už búcha na dvere

V niektorých oblastiach Slovenska dala pani Zima už o sebe vedieť. Objavil sa prvý sneh.  Nebolo ho zatiaľ veľa, ale je to znamenie pre vodičov, aby zbystrili pozornosť. Začnú sa tlačenice a nekonečné rady v pneuservisoch. Kto si dá načas, môže neskôr banovať. Na prezutie pneumatík je potrebné myslieť v predstihu. Máte už nachystané zimné pneu? Možností, ako obstarať nové zimné pneumatiky je viac. Môžete ich kúpiť aj priamo v pneuservise, kde Vás zrejme vídu dosť draho. Ďalšou možnosťou je internet. Pred samotnou kúpou je dobré presvedčiť sa, akú má Vami vybraný internetový obchod meno. Dnes už existuje mnoho obchodov s pneumatikami, ktoré sú známe a osvedčené.

 

Máte vedomosti o tom, čo všetko by mali spĺňať pneumatiky, ktoré povezú Vaše auto? Hlavne na zimné pneumatiky sa kladú úplne iné nároky a požiadavky ako na letné. Jedným z dôležitých rozdielov je zloženie zmesi gumy použitej na výrobu. Zimné by mali byť na všetkých štyroch kolesách s hĺbkou dezénu minimálne 4 milimetre. Mali by sa používať najviac 4 roky. Názory na dĺžku používania pneumatík sú rôzne. V dnešnej dobe sa zimné pneumatiky vyrábajú s gumových zmesí s prísadami, ktoré odďaľujú a spomaľujú starnutie. Všetko má však aj svoje za aj proti. Skúste porovnať pneumatiku, na ktorej jazdíte štyri sezóny s pneumatikou v pneuservise, alebo v predajne. Určite zistíte rozdiely. Nové budú mäkšie. Mnohí motoristi tvrdia, že päťročná pneumatika je stará, výrobcovia naopak, že je dobrá, ťažko k tomu niečo povedať. Ide o to, že sú to pneumatiky skladované a nepoužité. To znamená, že ak použijeme takú, ktorá má dátum výroby do 5 rokov, mali by sme ju vlastne stále  považovať za novú. Pri používaní by mala teda vydržať ďalších 4-5 rokov. Poniektorí výrobcovia uisťujú motoristov, že pneumatika, s ktorou slušne zaobchádzame by mala vydržať zhruba 10 rokov. Otázne zostáva, či by sa 4-5 ročné dobre skladované pneumatiky mali predávať za cenu ako nové.

 

Zima nás na ceste šetriť nebude, preto bude v tomto období Vaša bezpečnosť závisieť od správneho obutia Vášho milovaného tátoša.

Tags:

Leave a Reply