red orange yellow green pink blue

Dieťa a autosedačka.

Cestovanie a hlavne cestovanie autom je takmer bežnou súčasťou života dnešných moderných ľudí. Vozíme deti do školy, cestujeme do práce alebo  za rodinou. Svoje alebo prenajaté motorové vozidlá, prípadne mikrobusy využívame na dovolenky, výlety alebo firemné akcie.  Sedieť doma sa už dnes veľmi nenosí. Snáď deti každého veku obľubujú cestovanie, možno s menšími výnimkami. Nezáleží na dopravnom prostriedku, hlavne že sa niekam ide a bude veselo. Asi to pozná každý rodič. Nemali by sme zabudnúť zabaliť zo sebou nejaký ten obložený chlebík, sladkosť, ovocie a hlavne niečo na pitie. To sa vždy ráta, či už ideme na dlhšiu alebo kratšiu cestu.

Už mnohé bábätká, alebo menšie detičky veľmi skoro po narodení absolvovali presun z kontinentu na kontinent. Iné si zasa dlho užívajú len cestovanie v kočiari, ale určite každé dieťa raz spozná jazdu autom.

 

Čo môžeme urobiť my ako rodičia, prípadne prenajímatelia vozidiel pre bezpečnú cestu s deťmi v aute? Deti totiž musia byť zabezpečené aj v požičanom/prenajatom aute

Ako dokážeme pripraviť dieťa na skutočnosť, že sa bude voziť v aute, avšak pripútané v autosedačke? Je potrebné s deťmi  aktívne komunikovať. Nemali by sme ich však  podceňovať. Niekedy môžeme mať pocit, že sú na to ešte príliš malé, aby to pochopili.    Deti sa živo zaujímajú o všetko nové, s čím sa dovtedy nestretli. Dospelý si automaticky v aute zapína bezpečnostný pás a  vie, prečo to tak robí. Dieťaťu treba vysvetliť, že aj ono musí byť v aute pripútané a  chránené a preto potrebuje špeciálnu autosedačku, resp. podsedák. Menšie dieťatko bude zrejme takéto technické záležitosti ťažšie chápať, no ak sa na prvú jazdu riadne  pripravíme, dieťa prevoz v autosedačke príjme ako fakt, z ktorého sa stane časom  samozrejmosť.   Napokon sa bude na jazdu v autosedačke tešiť, samo si do nej sadne a bude čakať kým ho pripútame.

 

Ak sa stane, že aj napriek všetkým vysvetleniam  dieťa nechce v autosedačke sedieť, budeme sa musieť obrniť trpezlivosťou. Aj to  najneposednejšie dieťa skrotne, ak rodič nepodľahne nervozite a panike. Je dôležité pokojne a  s citom dieťaťu situáciu vysvetliť. V aute vždy platí, že nič nie je až také súrne, aby sme sa kvôli tomu išli zabiť. Ponáhľať sa musia záchranári a hasiči, nie však rodičia.

 

Keďže dieťa je v autosedačke fixované, sedí vlastne v jednej polohe, je vhodné v závislosti od dĺžky trasy občas urobiť  prestávku. Je dôležité aby dieťa aspoň na chvíľu  zmenilo polohu, poprechádzalo sa, hlavne doplnilo tekutiny.  Dieťa sediace v autosedačke je tak pod kontrolou, rodič sa môže plne sústrediť na jazdu a nemusí sa báť, či nepripútané dieťa vzadu niečo nevyvedie. A ešte jedna dôležitá zásada ohľadom bezpečnosti detí v aute: dieťa nikdy nenechávame v aute samotné a zamknuté!

 

Ak ideme mimo obce, musí byť každé dieťa mladšie než 3 roky a nižšie než 150 cm pripútané v autosedačke. V obci je povolený prevoz dieťaťa bez autosedačky len v tom prípade, že je dieťa staršie ako 3 roky. Musí byť pripútané pásom a je preukázateľné, že umiestnenie tretieho zadržiavacieho zariadenia na zadných sedadlách auta nie je možné z dôvodu nedostatku priestoru.

 

Detská sedačka je vyrábaná maximálne na výšku 150 cm. Je to z toho dôvodu, že dieťa vyššie ako 150 cm má už proporcie dospelého človeka a štandardný bezpečnostný pás prenáša nárazovú energiu na hruď. Ak by totiž bezpečnostný pás použilo nízke dieťa bez autosedačky, došlo by k uškrteniu, prípadne pohmoždeniu v oblasti krčnej chrbtice s pravdepodobnými tragickými následkami.

Za deti, ktoré nie sú v aute riadne zabezpečené, zaplatíme pokutu podľa platného sadzobníka.

Leave a Reply