red orange yellow green pink blue

Ako si nenechať ukradnúť auto.

Keď prídete na parkovisko a zistíte, že Vaše  auto nestojí na mieste, kde ste ho zaparkovali je určite šok pre každého motoristu. Mysľou sa Vám začnú preháňať myšlienky rýchlosťou blesku. Parkujem na inom mieste, odtiahli mi auto, alebo mi ho nedaj bože ukradli. Zistenie, že ide o tú poslednú možnosť je hrozivá. Vaše auto už môže byť na ceste k novému majiteľovi. Krádeže áut sú špecifické a skutočnosť, že sa auto nájde je malá.  Pri tomto druhu krádeží totiž neexistuje miesto činu, nakoľko je to samotné vozidlo a to je už dávno preč. Polícia urobí obhliadku miesta činu, ale použiteľných stôp na úspešné vypátranie ukradnutého automobilu je minimum. Dôvodom je skutočnosť, že páchateľ neprišiel do styku s miestom,  na ktorom auto stálo.

 

Krádeže nie je jednoduché objasniť, pretože zlodeji sú vždy o krok popredu. Sú zväčša dobre organizovaní a stále sa vzdelávajú. Používajú  techniku, pomocou ktorej sa im podarí prečítať kód diaľkového ovládania a takýmto spôsobom si naprogramujú náhradný kľúč. Potom stačí, keď majiteľ auta použije tlačítko na kľúči, ten následne vyšle signál. Tento zlodeji zachytia a následne dekódujú. Štandardne používané imobilizéry a iné zábrany dokážu veľmi rýchlo prekonať. Nezaberie im vo väčšine  viac ako 30 sekúnd. Autá sa kradnú na objednávku aj kvôli poistným podvodom. Najviac sa kradnú najrozšírenejšie značky, ktoré je možné čo najrýchlejšie speňažiť. Autá sa kradnú aj na náhradné diely, nielen na objednávku. Máte alebo spôsobíte nehodu a potrebujte vymeniť poškodené časti a súčiastky.  Zlodeji ukradnú auto na základe požiadavky na konkrétne súčiastky, prípadne náhradné diely, ktoré je potrebné vymeniť.

 

Tiež sa autá kradnú „na sklad“. To znamená, že zlodej nemá na ukradnuté auto kupca. Ukradne auto, ktoré sa mu páči,  je niečím zaujímavé, alebo je zahraničné. Následne ho upraví a ponúkne ho vtedy, keď sa objaví záujemca. Poisťovacie podvody, fiktívne ukradnuté autá sú tiež veľkou skupinou. Funguje to tak, že majiteľ auta ho predá zlodejom a vzápätí ohlási krádež auta. Takýto druh podvodu sa ťažko dokazuje pokiaľ nie sú k dispozícii svedkovia, prípadne záznam z bezpečnostnej kamery. Podozrivá môže byť skutočnosť, ak má majiteľ často nehody, pri ktorých je totálna škoda, alebo sa mu autá príliš často strácajú. Ďalšou skupinou sú vlámania do áut. Vo väčšine sú už rádiá pevne zabudované, avšak aj napriek neustálym výzvam a upozorneniam si ľudia nechávajú v autách mobilné telefóny, oblečenie, tašky, kufríky s dokladmi. Niekedy to v aute vyzerá ako vo výklade obchodného domu. Veľa krát aj malý, možno banálny kúsok ponechaný na v aute na sedadle môže byť príčinou vlámania. Netreba však zabúdať, že v takomto prípade podstupujeme veľké riziko, nakoľko pri uplatnení poistného nároku vznikajú veľké problémy. Poisťovňa môže totiž odmietnuť uhradiť vzniknutú škodu, prípadne  vo veľkej miere zníži poistné plnenie. Je potrebné si poriadne a podrobne preštudovať poistnú zmluvu.  Pri ochrane pred krádežou je dôležité mať v aute viac zábran. Riziko sa tým zmenšuje, nakoľko zlodej uprednostní auto, v ktorom nemusí prekonávať žiadne prekážky. Krádež musí byť rýchla a nenápadná. Pokiaľ zlodeji zistia, že prekážok je príliš veľa  a akcia by trvala príliš dlho, nájdu si radšej iný objekt.

 

Na ochranu auta je preto vhodná kombinácia mechanického a elektronického zabezpečenia, ktorú už dnes ponúkajú viaceré firmy.

 

Aj napriek zabezpečeniu auta je potrebné vždy skontrolovať, či sú pozatvárané okná, zamknuté dvere a či na sedadlách neostali veci, ktoré by zlodejov mohli prilákať.

Tags: ,

Leave a Reply