red orange yellow green pink blue

Na dovolenku s autom.

 Dovolenková sezóna je už v plnom prúde. Rozhodujete sa  či cestovať lietadlom alebo autom. Ak sa rozhodnete pre alternatívu cestovania autom, máme pre Vás pár dôležitých rád a tipov, ako zvládnuť cestu, č by ste nemali doma zabudnúť a najmä ako čo najbezpečnejšie doraziť do vytúženého cieľa Vašej vysnívanej dovolenky. Pre mnohých ľudí je automobil stále najčastejším dopravným prostriedkom. Táto skutočnosť sa samozrejme týka aj cesty na dovolenku. Čo všetko by ste si mali zistiť pred tým, ako nastúpite do auta a vyrazíte. Pred samotnou cestou do zahraničia si treba na mape alebo na internete pozrieť trasu, po ktorej plánujeme cestovať. Mali by sme  zistiť, koľko kilometrov nás čaká a za aký čas sa dostaneme do vytúženého cieľa. Dôležité je zistiť, kde a aké diaľničné nálepky je potrebné kúpiť. Napríklad v Rakúsku a v Slovinsku sú potrebné diaľničné nálepky, v Chorvátsku sa platí mýto. Tiež je vhodné vedieť, kde sa oplatí natankovať. Aby sme sa vyhli plateniu pokuty, je vhodné sa oboznámiť aj so zákonmi v danej krajine. V Rakúsku je potrebné mať v aute oranžové bezpečnostné vesty pre každého cestujúceho. V Bulharsku je súčasťou povinnej výbavy automobilu aj hasiaci prístroj. Vo Veľkej Británii povinná výbava nie je stanovená, je však doporučené, čo by v aute nemalo chýbať. Čo sa týka sedenia detí v aute, v Rakúsku môžu sedieť deti na prednom sedadle spolujazdca od 14 rokov a 150 cm. Všetky potrebné informácie môžete dostať pred cestou aj v cestovnej kancelárii.

 

Ako by sme mali pripraviť auto pred dovolenkou? Čo všetko by sme mali skontrolovať?

 

Ak cestujete na dovolenku autom prvý krát, je dobre si premyslieť, či sa nám to oplatí a či to naše auto zvládne. Pred cestou  je potrebné skontrolovať zopár dôležitých vecí. Jednou z nich je dostatok oleja, voda v chladiči, kvapalina v ostrekovači, či sú pneumatiky správne dofúkané na potrebnú hodnotu, či máme rezervné koleso. Rezervu je treba očistiť, dofúkať, aby bola v prípade potreby nachystaná. Ak máte súpravu na opravu defektu, je potrebné skontrolovať aj túto.

 

Je vhodné zobrať si zo sebou GPS navigáciu a taktiež aj mapu. Môžeme sa tak vyhnúť zmätkom pri vjazdoch a výjazdoch na a z diaľnice. Trasa sa tým zbytočne nepredĺži niekedy aj o niekoľko desiatok kilometrov, pokiaľ by sme zabudli odbočiť. Do mobilného telefónu je tiež vhodné uložiť si zopár dôležitých čísiel, napr. asistenčnú službu, prípadne kontakt na poisťovňu. V tomto nám môžu pomôcť aj roamingové sms správy, ktoré nám poskytnú informácie o tom, kam sa máme obrátiť v prípade potreby. Netreba zabudnúť na potrebné doklady, ako je vodičský preukaz, doklady od vozidla, pas, občiansky preukaz, zelenú kartu z poisťovne a tiež cestovné poistenie.

Počas dlhšej cesty je vhodné naplánovať si povinné prestávky. Vhodné sú prestávky po dvoch, troch hodinách. Je dobre rozhýbať si telo, nadýchať sa vzduchu, dať si malé občerstvenie. Nemali by sme zabúdať na pitný režim.

 

Čo sa týka bezpečnosti detí vo vozidle, v každej okolitej krajine je zákonom dané mať deti v bezpečnostnej sedačke. Dieťa v nej musí byť pripútané. Toto môže byť niekedy pre dieťa nepohodlné, ale určite je to bezpečné. Vhodné je dieťa počas jazdy zabaviť, napríklad hrami, prípadne obľúbenými hračkami.

Výhody cesty autom sú, že nie sme počas prestávok časovo obmedzení, môžeme sa kedykoľvek a kdekoľvek zastaviť.

 

Nevýhodou môže byť isté riziko s predraženia dovolenky pri neplánovaných opravách, alebo pokute. Taktiež je to zodpovednosť za všetkých pasažierov v aute. Na cestu by sme mali odchádzať dostatočne oddýchnutí a s potrebnými vodičskými znalosťami.

 

Šťastnú cestu Vám praje REGIO group!

 

Tags: , ,

Leave a Reply