red orange yellow green pink blue

Bezpečne sa dopraviť do ciela.

Väčšinou sa hovorí o zvýšenom riziku na cestách počas zimných mesiacov. Pravdou však je, že môžu vznikať v ktoromkoľvek ročnom období, napríklad na jeseň. Pribúda sychravé počasie, viac prší, rána sú často hmlisté a nezanedbateľný je tiež aj vietor.

 

K zlepšeniu bezpečnosti na cestách môže prispieť každý z nás. A to tým, že si budeme zapínať bezpečnostné pásy, nebudeme prekračovať povolenú rýchlosť, nebudeme jazdiť pod vplyvom alkoholu, budeme dodržiavať dopravné značky. Vodič by sa mal venovať vedeniu vozidla v každej chvíli a to nielen kvôli svojej bezpečnosti, ale aj bezpečnosti spolucestujúcich a tiež všetkých účastníkov cestnej premávky. Bezpečnú vzdialenosť od vozidla vpredu je potrebné dodržiavať stále, ale v daždivom počasí je to obzvlášť dôležité. Vlastnosti vozovky sa pri daždi menia a nedostatočná vzdialenosť medzi vozidlami môže mať katastrofálne následky. Nebezpečenstvo šmyku je o 30% vyššie ako na suchej vozovke. Predbiehanie na mokrej ceste je zbytočným rizikom. Aj skúseného vodiča môže nečakaný šmyk prekvapiť. Nezabúdajme na bezpečnostné pásy u každého člena posádky aj používanie hmloviek pri zníženej viditeľnosti. Silný vietor môže byť tiež veľkým problémom a to hlavne pre autobusy a nákladné autá. Preto je vhodné pri takomto počasí držať sa od nich v dostatočnej vzdialenosti.

 

Nielen samotné pokutovanie, ale aj presadzovanie dopravných predpisov je potrebné. Na porušovateľov môže pôsobiť ako prevencia a zodpovedných vodičov môže zasa podporiť. Jedným z najčastejších priestupkov je prekračovanie a nedodržiavanie povolenej rýchlosti. Napríklad u vodičov kamiónov sú najčastejšími príčinami nehôd nedovolená rýchlosť a únava.

 

V cestnej premávke nesmieme  zabúdať na deti, ktoré sú jednou z najohrozenejších skupín. Pravidlám v cestnej premávke môžu deti učiť rodičia aj učitelia v každodennom bežnom živote vysvetľovaním a poúčaním. Bez základných znalostí o pravidlách cestnej premávky by deti nemali jazdiť ani na bicykli. Prilba by mala byť automatickou súčasťou výstroja dieťaťa, ktoré na bicykel sadne.

 

Tiež je dôležité, aby dieťa vedelo prechádzať cez cestu. Na vozovku môže vstúpiť len na priechode pre chodcov. Rešpektovať svetelnú signalizáciu a pokiaľ náhodou nefunguje a chcú prejsť na druhú stranu, musia sa  pozrieť  vľavo aj vpravo a zasa vľavo. Pokiaľ mu výhľad znemožňujú zaparkované autá nesmie na vozovku vstúpiť. Len tak si budeme istí, že sa nám dieťa vráti  domov bez ujmy na zdraví.

 

Tags: ,

Leave a Reply